Dnia 09.11.2024 laboratorium nieczynne       

Przygotowanie do badania

Zalecenie ogólne dotyczące przygotowania do badań laboratoryjnych

 

Analiza krwi

  • W dniu poprzedzającym badanie należy unikać intensywnego wysiłku fizycznego oraz alkoholu
  • 12 godzin przed badaniem nie jedz i nie pij nic oprócz wody
  • 1 godzinę przed nie pal
  • 10-15 minut przed badaniem zaleca się by pacjent usiadł i odpoczął
  • Poinformuj o stosowanych: insulinie, lekach, leczeniu i suplementach diety
  • Godziny w których powinno się pobierać krew do badania: 7:00 - 10:00

 

 

 

 

 

badanie

 

Krzywa cukrowa (Test obciążenia glukozą, OGTT)

  • Na badanie należy zgłosić się na czczo, a w jego trakcie nie jemy i nie pijemy żadnych płynów.
  • Czas trwania badania to ponad 2 godziny, które pacjent spędza w punkcie pobrań w pozycji siedzącej. Zabrania się opuszczania laboratorium, gdyż zbędny wysiłek może zaburzyć wiarygodność wyniku
  • Na badanie składa się pobranie krwi na czczo, następnie pacjent zostaje obciążony z reguły 75g glukozy rozpuszczonymi w minimum 250ml wody. Kolejnym krokiem jest pobranie materiału w pierwszej godzinie po spożyciu glukozy oraz po 2 godzinach od jej spożycia

 

Wymaz z gardła

  • Badanie powinno być wykonane na czczo bez higieny jamy ustnej.
  • Wymaz można wykonać najwcześniej tydzień po zakończeniu antybiotykoterapii.
  • Prosimy o powstrzymanie się od palenia tytoniu przed badaniem.

 

Badanie ogólne moczu

  • Do badań należy dostarczyć pierwszy mocz poranny
  • Mocz powinien pochodzić ze środkowego strumienia
  • Mocz należy dostarczyć w sterylnym, plastikowym pojemniku (dostępny w aptece i laboratorium)
  • Próbkę dostarczamy nie później niż 2 godziny po oddaniu moczu

 

Badanie kału

Kał na obecność pasożytów dostarczyć należy w specjalnym pojemniku z łopatką

Do badania wystarczająca jest porcja kału wielkości orzecha włoskiego

Istotne jest, aby materiał pochodził z różnych miejsc tej samej porcji kału

 

W wypadku badania na obecność pasożytów, cyst lamblii, etc.:

- do badania należy przynieść świeżą porcję kału wielkości orzecha włoskiego